• Интервју со Гордана Новаковиќ, генерален секретар на Советот за печат, Србија

  Интервју со Гордана Новаковиќ, генерален секретар на Советот за печат, Србија

  Интервју со Гордана Новаковиќ, генерален секретар на Советот за печат, Србија Прочитај повеќе
 • Етичките стандарди на новинарската професија

  Етичките стандарди на новинарската професија

  Етичките стандарди на новинарската професија Прочитај повеќе
 • Дебата на Советот за етика во медиумите за медиумската саморегулација

  Дебата на Советот за етика во медиумите за медиумската саморегулација

  Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), на 29 октомври (вторник), со почеток во 11:00 часот, на Универзитетот на Југоисточна Европа (Конференциска сала во Ректоратот на УЈИЕ) во Тетово организира дебата на тема “Саморегулација во медиумите – состојби, предизвици и можности“ Прочитај повеќе
 • Повик за приклучување во регистарот на професионални онлајн медиуми при СЕММ

  Повик за приклучување во регистарот на професионални онлајн медиуми при СЕММ

  Како дел од заложбите за заштита и промоција на професионалното новинарство, Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), во соработка со Здружението на новинари на Македонија, информира дека е во тек постапката за обновување и ажурирање на членството на онлајн медиумите во саморегулативното тело. Прочитај повеќе
 • Советот за етика во медиумите на Македонија ќе учествува во одбележување на Деновите на медиумска писменост

  Советот за етика во медиумите на Македонија ќе учествува во одбележување на Деновите на медиумска писменост

  Поддршката и афирмацијата на медиумската писменост е добра можност заеднички да испратиме порака дека јавноста ни е особено значајна во давањето одговор за новинарското известување Прочитај повеќе
 • Зачленување на Интернет портали во Советот за етика во медиумите

  Зачленување на Интернет портали во Советот за етика во медиумите

  Советот за етика во медиумите (СЕММ) е во фаза на обновување и ажурирање на своето членство. Прочитај повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Инфографик - Статистички преглед на одлуките на Комисијата за жалби за 2018 година

СЕММ

Советот за етика во медиумите во Македонија (СЕММ) е невладина, неполитичка и непрофитна организација која, по принципот на слободна волја, ги здружува своите членови заради остварување на целите и дејностите утврдени со Статутот на организацијата и со општите принципи на мисијата и визијата на СЕММ. Советот за етика во медиумите во Македонија (СЕММ) е невладина, неполитичка и непрофитна организација која, по принципот на слободна волја, ги здружува своите членови заради остварување на целите и дејностите утврдени со Статутот на организацијата и со општите принципи на мисијата и визијата на СЕММ.

Повеќе

Во најновиот извештај на Европска комисија за напредокот на РМ, цитирани наодите на Советот за етика:

„Политичката поларизација се одразува во онлајн медиумите, каде што се забележува говор на омраза и прекршување на стандардите во Етичкиот кодекс. Според СЕММ, повеќето нарушувања, вклучувајќи лажни вести и непрофесионално етичко известување, се случуваат во онлајн просторот....“.
Повеќе
Правилник за работа на Комисијата за жалби при Советот за етика во медиумите на Македонија

Членови на комисијата

 • Мирче Адамчевски +

  Претседател на комисијата
  adamcevski@semm.mk
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Фото галерија