fatljume dervisiСтудирала во Универзитетот во Тетово, Правен Факултет, за Новинарство. Дипломирана во 2012 година. Ве период од 2013 до 2015 студирала во Универзитетот во Тирана, мастер за Односи со Јавноста. Од 2015 година работи во Телевизија Алсат М, прво како новинарка а во последно време и како уредничка. Предходно работела во Порталб (www.portalb.mk), соработувала со онлајн медиумот Види Вака (www.vidivaka.mk), Сервис за проверка на факти (www.verifikimiifakteve.mk),  Диверсити Медиа (www.diversitymedia.mk), како и со агенцијата за анкети Брима Галуп (Тетово).