Соопштенија

Членови на Комисијата за жалби при Советот за етика во медиумите во Македонија учествуваа на регионалниот состанок на саморегулаторните тела од Југоисточна Европа што се одржа во Белград на 20 и 21 ноември 2023 година, под покровителство на ОБСЕ.

Претседателот на Комисијата, Мирче Адамчевски и членовите Мери Јордановска и Димитар Мицев се вклучија во дебатата што се фокусираше на говорот на омраза, таблоидното и клик-бејт новинарство, личните податоци и етиката во новинарството.

Претставниците од Црна Гора, Македонија, Србија, Босна и Херцеговина и Словенија ги претставија клучните проблеми во медиумската сфера, согласувајќи се дека тие се речиси исти или слични насекаде во регионот - таблоидно новинарство, недоволна регулација на онлајн медиумите и штета предизвикана од дезинформациите. Ова го нотираше и шефот на мисијата на ОБСЕ во Белград, Јан Брату:

„Масовното насилство, говорот на омраза, кршењето на правото за лични податоци, сето ова се важни вредности и тие треба да нè водат да го засилиме и заштитиме новинарството од дезинформации и од клик бејт новинарство. Видете ги таблоидите во Велика Британија, точно е дека тие известуваат посензационалистички, но и понатаму го почитуваат етичкиот кодекс. Значи, тоа е возможно. Во Белград имаме по 663 претставки месечно за говор на омраза во медиумите. Позитивна работа е што во Законот за јавно информирање сега е вметната и саморегулацијата, нешто што само неколку држави го имаат направено и ние ќе ја следиме неговата имплементација“, рече Брату.

Жељко Бодрожиќ, претседател на Управниот одбор на Советот за печат од Белград го посочува таблоидното новинарство како еден од најгорливите проблеми. Тој таблоидните медиуми ги нарекува „мутанти“ кои се развиваат на просторот во Србија.

Со овој став се согласи Ранко Вујовиќ од Медиумски совет за саморегулација од Подгорица, Црна Гора, кој вели дека државата е прилично затрупана со говор на омраза и дезинформации, од кои голем дел влегуваат токму од Србија:

„Сепак, најголемиот дел дезинформации и говор на омраза произлегуваат од онлајн медиумите и од социјалните мрежи“, рече Вујовиќ.

Сандра Гојковиќ Арбутина од Советот за печат и онлајн медиуми, Сараево, БиХ, нотираше дека има премногу портали кои не се регистрирани во државата и кои немаат импресум и на кои буквално не им се знае сопствеништвото. Таа вели дека од 600 веб-портали, 280 немаат импресум во БиХ:

„Таквите медиуми можат да објават буквално било што и да не одговораат за тоа“, рече Арбутина.

На средбата, на која дебатираа околу 20 претставници на седум саморегулаторни тела од Западен Балкан, како и над 20 уредници, академици и медиумски експерти, се разговараше и за развојот на вештачката интелигенција и нејзиното влијание врз медиумите, како и заштитата на приватноста во новинарската етика, тема на која говореа претставниците од СЕММ.

Советот за етика во медиумите на Македонија најостро го осудува безобразниот и дрзок вербален напад од директорот на топланата Скопје Север, Куштрим Рамадани кон новинарката на МКД.мк, Катерина Додевска.
 
Пцовките, навредите, заканите и целата агресија во таа телефонска комуникација се сведоштво за елементарна лична некултура, но и за општествена атмосфера каде се нормализираат и толерираат овие испади и тоа е она што особено загрижува.
Кога вакви атаци врз медиумите и медиумските работници доаѓаат од страна на јавни функционери тоа дополнително зборува и за целокупната слобода на говор и услови за работа на нашите колеги.
 
СЕММ бара одговорност и оставка од директорот и итна реакција од институциите.

СЕММ ги потсетува своите членки и сите медиуми на професионалните препораки кои строго дефинираат кога и како смее да се известува за вакви трагедии.

Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) и Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) го осудуваат непристојниот и груб однос на пратеникот Димитар Апасиев кон новинарите, служејќи се со стигматизирачки и дискриминаторен говор и нарекувајќи ги новинарите „проститутки“, во знак на незадоволство за начинот на кој што известуваат од меѓувладината конференција во Брисел. Со самото тоа, како актуелен пратеник и лидер на политичка партија, негативно влијае врз слободата на изразување и квалитет на јавната дебата.

знм семм логоа

Деновиве во собранието циркулира проблематичен предлог за измена на медиумските закони преку кој се брише активната забрана за владино рекламирање во приватните медиуми и истовремено се предвидуваат огромни суми за радиодифузерите од буџетот на граѓаните и тоа не само на централно, туку и на локално ниво.

SSNM ZNM MIM SEMM

eueuzatebesemm

ПРОЕКТ: ПОДДРШКА НА СЛОБОДАТА НА ИЗРАЗУВАЊЕ ВО МЕДИУМИТЕ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

eu      euzatebe             semm

ПРОЕКТ: ПОДДРШКА НА СЛОБОДАТА НА ИЗРАЗУВАЊЕ ВО МЕДИУМИТЕ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

eu      euzatebe             semm

ПРОЕКТ: ПОДДРШКА НА СЛОБОДАТА НА ИЗРАЗУВАЊЕ ВО МЕДИУМИТЕ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

eu      euzatebe             semm

ПРОЕКТ: ПОДДРШКА НА СЛОБОДАТА НА ИЗРАЗУВАЊЕ ВО МЕДИУМИТЕ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Здружението на новинари на Македонија, Синдикатот на новинари и медиумски работници и Советот за етика во медиумите на Македонија се приклучуваат кон ставот на Европската федерација на новинари(European Federation of Journalists - EFJ) дека затворање на руски медиуми или препорака за прекин на нивно емитување може да биде контрапродуктивно и дека не е вистински начин за борба против дезинформациите и пропагандата.  

semm znm1

Советот за етика во медиумите и Здружението на новинари на Македонија, по почетокот на воените дејствија во Украина, ги повикуваат  медиумите да информираат со максимална одговорност и професионалност, без да придонесуваат во ширењето шпекулации и невистини во јавноста.

РЕДОВНОТО ГОДИШНО СОБРАНИЕ на Советот за етика во медиумите на Македонија, ќе се одржи на: 

28 декември 2021 година (вторник), со почеток во 11 часот, во хотел Солун, во Скопје.

eueuzatebesemmmegjashi

Да се избегнува дискриминација, стереотипи и сензационалистички начини на известување за децата и младите, да се почитува и афирмира нивниот дигнитет и да им се обезбеди пристап до медиумите за да ги искажат своите гледишта.Ова се дел од Препораките за етичко известување за млади и деца кои Советот за етика во медиумите во Македонија (СЕММ) ги изработи во соработка со Првата детска амбасада во светот „Меѓаши“, во консултација со професионални медиумски и новинарски организации.

На 25 ноември се одбележува Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените. СЕММ и ЗНМ континуирано го осудуваат секој вид насилство врз жените, вклучувајќи го и она врз новинарките и медиумските работнички.

eu euzatebe semm

По сообраќајната несреќа што рано изутрината се случи во Бугарија, Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) апелира до медиумите да известуваат со целосна одговорност, врз основа на проверени информации и релевантни извори, без шпекулации околу причините за несреќата. 

Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) се приклучи на повикот на Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) за истражување и соодветно постапување во однос на последните инциденти што се случија врз новинарите за време на изборната кампања.

eu euzatebe semm

eu      euzatebe             semm

ПРОЕКТ: ПОДДРШКА НА СЛОБОДАТА НА ИЗРАЗУВАЊЕ ВО МЕДИУМИТЕ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

eu      euzatebe             semm

ПРОЕКТ: ПОДДРШКА НА СЛОБОДАТА НА ИЗРАЗУВАЊЕ ВО МЕДИУМИТЕ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

euzatebe                       semm

ПРОЕКТ: ПОДДРШКА НА СЛОБОДАТА НА ИЗРАЗУВАЊЕ ВО МЕДИУМИТЕ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Датум на средба/настан: 21.09.2021
Тема/наслов на настанот: Саморегулацијата и нејзиниот развој и предизвици
Регион: Источен