Вести

На најголем дел од онлајн медиумите во Македонија им одговара да ги користат социјалните мрежи за да ги пласираат своите содржини, да имаат поголем публицитет и со тоа побројна публика. Сепак, некои сметаат дека социјалните мрежи ги ограничуваат размислувањата на публиката, не создавајќи ѝ навики да истражува, да пребарува информации и да ги прошири знаењата.

et1 1

Сараево, 18 ноември  2021. Советите за етика во медиумите од Југоисточна Европа, на регионалниот состанок во Сараево од 16 до 18 ноември 2021 година, за првпат усвоија заедничка Декларација која повикува на јакнење на советите во дигитално - информатичкиот екосистем.

Регистрирајте ги вашите проекти и алатки за медиумска и информатичка писменост кои се спроведуваат во Југоисточна Европа и Турција на веб линкот за платформата  и обезбедете го својот придонес на веб-страницата за тековната состојба со МИП во регионот.

Регистарот на СЕММ за професионални онлајн медиуми, придобивките од него и предизвиците во спроведувањето таков тип иницијативи беше тема на вебинарот што го организираше Советот за етика во медиумите на Македонија на 2 јули 2021 година. 

„Говорот на омраза, дискриминацијата и исклучувањето на гласот и перспективите на маргинализираните групи е сериозен проблем, а медиумите имаат исклучително важна улога во известувањето за различностите и градењето вистинско инклузивно општество“, истакна Илона Казарјан, раководителка на Отсекот за комуникации и односи со медиумите на Мисијата на ОБСЕ во Скопје на работилницата „Инклузивно известување за различностите во медиумите во време на Ковид-19“. На настанот, којшто го организираше Советот за етика во медиумите, во соработка со Мисијата на ОБСЕ, учествуваа новинари од регионалните и локалните медиуми и претставници на медиумските и новинарските здруженија и организации.

2204 1

DIZAJNIRANO ISTRAZUVANJE Page 01Проектот „Промовирање инклузивност и почитување на човековите права во медиумите во Северна Македонија“ стави силен фокус врз подигнување на свеста и подобрување на знаењето и вештините околу потребата за справување со дискриминацијата, дезинформациите и говорот на омраза во медиумите Повеќе од 120 претставници од медиуми, граѓански организации, државни институции, како и граѓани учествуваа на четирите дебати и двете обуки организирани во рамките на проектот. Дискутираа за релевантноста на саморегулацијата и инклузивноста во медиумската сфера и за пристапите со кои можат заеднички да ја поддржат борбата против дискриминацијата. На обуките, пак, ги осознаа пристапите за препознавање на дискриминаторски и говор на омраза во медиумите, како и за градење стратегии за ефективно дејствување против ваквите практики. Со проектот беше поддржано и издавањето на публикацијата „Говор на омраза, меѓународна и национална правна рамка, со посебен осврт на медиумите“, која претставува анализа на политиките за заштита и спречување од дискриминација и за регулирање на медиумската сфера.

Омразата и негативните чувства се резултат на сè поголемиот пад на професионалните стандарди

adamceАвтор: Мирче Адамчевски, претседател на Комисијата за жалби при СЕММ

Говорот на омраза, дискриминацијата и дезинформациите, последниве години, станаа обележје  на новинарството кај нас. Претежно ги има во онлајн медиумите, но не се исклучени и во некои електронски и печатени медиуми.

Последиците од ваквото новинарство се околу нас. Доволно е да се видат коментарите во онлајн медиумите или контактните емисии на телевизиите и радијата. Се дезинформира, се дискриминира, се поттикнува  агресија. И сè тоа под превезот на слобода на изразување. Како никој да не е загрижен за она што се случува под објавен текст. Исто така, многу тенка е линијата која новинарите-водители им ја оставаат на гледачите и слушателите, кои лесно можат да ја преминат и да ги нарушат правилата и нормите.

fullМедиумите и граѓанскиот сектор се клучни актери во процесите на превенција и справување со феномените како што се дискриминацијата, дезинформациите и говорот на омраза, кои во изминатата година беа во пораст во јавната сфера во Северна Македонија. Медиумите се еден од актерите кои имаат голема одговорност во однос на заштита на публиката од дискриминација и говор на омраза, како и во пресретнувањето на дезинформациите кои водат кон создавање на овие појави.

dragan sekulovskiАвтор: Драган Секуловски, извршен директор на Здружението на новинари на Македонија

Аксиомата дека „кажаниот збор може да убие“ не можела да се побие во филозофската дебата во историјата, а од денешен аспект, земајќи го предвид информацискиот прогрес и глобализацијата, ризикот од злоупотребата на слободата на изразување и нарушување на безбедноста на луѓето е поголем од кога било. Прашањето во денешно време кое се наметнува е дали кажаниот збор може да убие повеќе отколку во минатото?

IMG 20201029 185448Автор: Арта Тахири, уредник на вести и на емисијата „Патот кон“ на телевизија Алсат М

Говорот на омраза е присутен не само во онлајн медиумите, или популарно кажано порталите, интернет просторот и социјалните мрежи, туку и на телевизија, радио, во пишаните медиуми, во политичките говори и други јавни обраќања, на јавните собири - митинзи, протести и на спортските натпревари.

Youthforum portrait NH 10Автор: Моника Аксентиевска, Институт за комуникациски студии

Социјалните мрежи го сменија начинот на кој се информираме овозможувајќи ни брз и едноставен пристап до информации. Исто така, ни дадоа и платформа за слободно изразување и поттикнување социјални промени. Од друга страна, пак, слободата секој да биде креатор на содржини ги откри некои од негативните страни на социјалните мрежи, како ширењето дезинформации и говор на омраза, онлајн малтретирање, измами итн.

Овие појави станаа уште поизразени за време на пандемијата со ковид-19. Како се ширеше коронавирусот, така на социјалните мрежи се ширеа теории на заговор, гласини, дезинформации и говор на омраза. Ова е особено поразително, бидејќи можноста која ја даваат социјалните мрежи за поврзување на различни луѓе во онлајн заедници кои ќе промовираат прифаќање на различностите, заедништво и инклузијата се злоупотребува за креирање ксенофобична средина, ширење паника и страв.

Плодна дискусија и разновидна дебата во која беше направен вистински пресек и приказ на тоа како се претставени ранливите категории во македонското општество и со какви предизвици се соочуваат тие за да си го изборат заслуженото место во него. Затоа што секој човек е еднаков со другиот, и тие не треба постојано да го докажуваат тоа.

Вака накусо, со неколку зборови, може да се каже резимето на работилницата насловена како “Против стереотипи и дискриминација со инкулузивно медиумско известување“, организирана од Советот за етика во медиумите во Македонија – СЕММ, на која повеќе релеватни познавачи на статусот на ранливите категории говореа првенствено како тие се претставени во јавноста од медиумите и како воопшто јавноста ги перцепира нив, низ призмата на медиумското известување.